50-jarig Maeykehiem sluit jaar af met 88 vervulde wensen

Sint Nyk heeft Maeykhiem en haar bewoners omarmt. Zo start het artikel van De Sint Nykster van afgelopen december. We kijken terug op een prachtig jaar.

Hierbij het artikel:

De zorginstelling bestaat in 2019 vijftig jaar. In het jubileumjaar kwamen 88 wensen van cliënten uit. In september was het hoogtepunt met een groot feest. De Zakenman blikt samen met bestuurder Trijn van der Meulen en vier bewoners terug op het jubileumjaar.

In het hoofdgebouw van Maeykehiem werd begin 2019 een boom geplaatst waar de cliënten een wens konden hangen. De verzoekjes liepen enorm uiteen. Acht commissieleden hebben de wensen zo goed mogelijk proberen te vervullen. Niet alle wensen konden doorgaan. Een parachutesprong bleek te ingewikkeld te zijn. Van der Meulen: ,,Voor die mevrouw hebben we een andere wens in vervulling laten gaan. Voor sommige bewoners was het soms te spannend. De ene keer ging het wel en de andere keer niet. We hebben het dag voor dag bekeken.”

Drie keer op de paardenkar
Anja Andela (30) heeft met volle teugen genoten. Zij woont nu vijf jaar in Maeykehiem. Van de feestweek heeft ze genoten. Anja stapte drie keer in de paardenkar. Ze kreeg er geen genoeg van. Net als van het zingen. Het podium was tijdens de feestweek eventjes haar domein. Haar favoriete liedje ‘Als het avond is’ van het duo Suzan en Freek mocht ze ten overstaande van iedereen zingen. Ze wist van te voren niet dat ze het podium op mocht. ,,Ze houdt wel van verrassingen”, vertelt begeleider Hilde de Boer. ,,Ik heb haar een paar minuten van te voren ingelicht dat ze het podium op mocht.’’ Eng vond Anja het niet: ,,Ik vond het hartstikke leuk.” Anja had ook een wens: ze wilde graag een disco voor haarzelf. Twee DJ’s draaiden een half uur lang speciaal voor Anja en haar familieleden. Na haar privéfeestje mochten de andere cliënten ook op het discofeest mee dansen. ,,We vierden samen een feestje”, lacht ze.

‘Mooi feest hè?’
Johannes Smits (34) woont sinds zijn zesde bij Maeykehiem. De kerst wordt bij zijn ouders in Leeuwarden gevierd. Zijn familie is hem dierbaar. Zij mochten dan ook niet ontbreken in zijn wens: op zijn verjaardag naar het dolfinarium in Harderwijk. ,,Ik ben gek op dolfijnen. Er waren ook zeeleeuwen. De dolfijnenshow heb ik twee keer gezien. Aan het einde van de dag hebben we patat gehad.” Van zijn zus kreeg hij een fotoboek met dolfijnen en een pet. Aan de week in september heeft hij ook goede herinneringen. ,,Was een mooi feest, hé Trijn?” Zijn leukste herinnering noemt hij zonder te twijfelen op: ,,Ik vond jou het mooiste”, zegt hij, wijzend naar de directeur. ,,Jij kon zo mooi zingen in de tent.”

‘We hebben een weiland’
De wens van Yolanda Penalver (52) leek wat lastig om te vervullen. Zij wilde graag een ballonvaart maken. ,,We wilden graag in Langweer starten zodat iedereen kon komen kijken”, vertelt de directeur. ,,Daar moesten we een vergunning bij gemeente De Fryske Marren voor aanvragen. Dat duurde zes weken. Zolang wilden wij niet wachten.” De wensencommissie benaderde boeren in de buurt met de vraag of ze het weiland mochten gebruiken. De directeur denkt lachend terug aan het moment dat het rond was. Ze zat in vergadering toen een commissielid de kamer binnen stormde. ‘We hebben een weiland!’ riep ze. ,,En ik zei yes, eindelijk. De blikken van de collega’s waren zo grappig. Die snapten er niets van.”

Ballonvaart
Yolanda haar wens kwam uit dankzij de inzet van de commissie. In Langweer stapte ze samen met begeleider Henny en Aaldert, een andere cliënt van Maeykehiem, in het mandje. Tientallen bewoners van Maeykehiem zwaaiden hen uit. Yolanda genoot met volle teugen. Haar begeleider genoot iets minder. ,,Henny was wel een beetje bang. Ze pakte mij goed vast.” De ballonvaart eindigde anderhalf uur later in Drachten. De doop met gras en champagne maakten de ervaring rond.

Met de boot naar Texel
De wens van Griet Jager (64) had ook met vervoer te maken. Ze wilde dolgraag met de boot naar het waddeneiland Texel. ,,Daar was ik nog nooit geweest. Ik wilde altijd al keer naar een eiland varen.” Begeleider Coby ging met Griet op stap. De twee bezochten de zeehonden op het eiland, aten een ijsje, gebak en patat. Aan het einde van de dag gingen ze samen uit eten. Griet laat trots de foto’s zien. ,,Coby heeft dit boekje als herinnering voor mij gemaakt.”

Happening van het jaar
Het uitkomen van de wensen was ook voor de begeleiders een hele ervaring. Begeleider Evelien van de Molen noemt het ‘de happening van het jaar’. ,,Je hoort iedereen erover. Het is voor alle bewoners een bijzonder jaar geweest.” Hilde de Boer: ,,Er werd naar de cliënten geluisterd. Ze voelden zich ook gehoord. Je kan merken dat het heel veel met de mensen doet.”

Het laten uitkomen van de wensen lukte alleen dankzij sponsoring van de lokale winkeliers en door fondsen aan te schrijven. De ondernemers uit Sint Nicolaasga en omgeving kwamen in actie voor de zorginstelling. Ze verkochten actieproducten waarvan een deel van de opbrengst tegen goede kwam aan de wensboom van Maeykehiem. Daarbij kreeg Maeykehiem bij de uitvoering van de wensen hulp van alle kanten. ,,Er stonden ontzettend veel mensen belangeloos voor ons klaar”, zegt Van er Meulen.

Muziek
De speciale jublieumweek van 18 tot en met 22 september was de afsluiting van het jaar. Verspreid over de gebouwen van Maeykehiem in Sint Nicolaasga, Langweer, Sneek en Balk stonden in het begin van 2019 gouden bakjes. Suggesties voor activiteiten in week konden daarin worden gedeponeerd. De week bestond uit een circus, workshops, braderie, ritje met de paardenkar, draaimolen, volksdansen, gymnastiek, trampoline en een kerkdienst met kinderkoor. Griet: ,,Alles was leuk. Paard en wagen, het circus, de muziektent. De familie was erbij. Ik heb voor het podium gedanst.” Yolanda vond het optreden van De Kast het mooiste van de feestweek. En het best bewaarde geheim van Maeykehiem werd onthuld: ,,Trijn kon heel mooi zingen.”

Topdagen
Trijn Van der Meulen zei in september tegen De Zakenman: ,,Toen ik een jaar geleden hier begon had Maeykehiem het best moeilijk. Zo waren veel wisselingen in het bestuur en was het financieel niet op orde. Ik ben begonnen met het maken van verbinding, de mensen laten zien dat ik wel bleef. Dat wij dit zo hebben kunnen doe, vind ik in één woord prachtig. Ondanks de kritische noten vooraf, hebben we een hele mooie slag geslagen. Het waren topdagen.’’

Druk jaar
De laatste wens wordt deze maand in vervulling gebracht. In de laatste dagen van het jaar plaatst Maeykehiem iedere dag een verslagje van een uitgekomen wens. ,,Daar kwamen we eerder nog niet aan toe. Het was een heel druk, maar prachtig jaar.”

(Foto’s: De Zakenman)