Nieuwe opdracht voor Inducent

De leer- en werkplek Inducent van Maeykehiem heeft er een mooie, nieuwe, interessante opdrachtgever bij: kunstenaar Johan Mulder uit Hindeloopen. Deze week bracht hij als eerste opdracht zestien oude deurpanelen die moeten worden schoongemaakt. Onze medewerkers van Inducent doen dat door de verf van de deuren te branden, te werken met een verfkrabber en schuurmachines. Op die manier maken ze de deuren weer schilderbaar.

Deuren worden schilderijen
De schone deuren die Inducent oplevert, vormen voor Johan Mulder schone nieuwe schildersdoeken waarmee hij aan de slag kan. De kunstenaar die werkt in zijn eigen atelier in Hindeloopen, gebruikt de oude deurpanelen voor het maken van indrukwekkende schilderijen met dieren erop. En die schilderijen zijn niet zomaar schilderijen. Hij heeft een speciale techniek ontwikkeld waardoor zijn geschilderde dieren lijken uit de houten achtergrond te komen. Het is gezichtsbedrog, maar het lijkt echt. “Het is de combinatie van schilderen en ambachtelijk materiaalgebruik”, legt hij zelf uit op zijn website. “De toepassing van poreus en dicht materiaal zorgen voor de gewenste licht-donkerwerking. Door de dieren als het ware op ooghoogte te plaatsen ontstaat het perspectief, waardoor het lijkt alsof de dieren zo uit een kast willen springen.”

Eerdere ontmoeting
Inducent en Johan Mulder kwamen eigenlijk al twee jaar geleden met elkaar in contact. Een medewerker van Inducent ontmoette de kunstenaar in diens atelier in Hindeloopen en bood toen al aan om de deuren door de medewerkers van Inducent te laten schoonmaken. Toen kwam het er niet van, maar het aanbod is wel in het hoofd van Johan Mulder blijven rondspoken. Deze week bracht hij de eerste panelen met de mededeling dat hij voortaan al zijn deurpanelen naar Inducent komt brengen. Inducent is natuurlijk blij met deze mooie opdracht. De eerste deur is al klaar.