Verhalen uit de praktijk

Werken op een woongroep van Maeykehiem
‘Succesmomenten zitten vaak in kleine dingen’

Hoe is het om te werken op een woongroep voor mensen met een verstandelijke beperking? Begeleiders Andries en Aukjen Thea weten er alles van en geven een kijkje op woongroep Langweer B van Maeykehiem in Langweer. Op deze locatie wonen zeven bewoners met een verstandelijke beperking die 24-uurs-zorg krijgen.

Het is vrijdagmiddag even na twaalf uur. Twee jongedames stappen de woning binnen. Ze zijn vanmorgen naar de dagbesteding geweest. Aukjen Thea staat bij de deur om ze op te halen. Ondertussen belegt Andries boterhammen met ham en kaas in de keuken. “Een tosti op vrijdagmiddag is vaste prik bij ons op de groep”, vertelt hij.

Gezonde leefstijl

De tosti’s zijn inmiddels klaar. Andries dekt de eettafel samen met een bewoner en roept de andere bewoners erbij. Iedereen gaat zitten. Andries deelt de tosti’s uit. Die vallen goed in de smaak. “We weten wel wat lekker is”, lacht Andries. “Toch letten we goed op wat we eten. Het is onze taak om te zorgen voor een gezonde leefstijl met voldoende beweging en ontspanning, goede nachtrust en gevarieerd eten. Zo af een toe halen we een patatje bij de snackbar, dat moet natuurlijk ook gewoon kunnen.”

Actief bezig zijn

“Als begeleider zorg je voor een leuke en zinvolle invulling van de dag”, vervolgt Andries. “Je bent actief bezig en nauw betrokken in het leven van de cliënten. Samen met de cliënten doen we kleine huishoudelijke taken en zorgen we voor passende dagbesteding. We gaan er vaak op uit om bijvoorbeeld te wandelen, fietsen of zwemmen. Dat vind ik leuk, want ik ben geen stilzitter. Verder helpen we bij de dagelijkse verzorging en de medicatie. In ons werk hebben we veel contact met de familie, verwanten en wettelijk vertegenwoordigers van de cliënten, maar ook met de teamleider, cliëntencoördinator en de orthopedagoog. Met elkaar zorgen we voor een goed bestaan voor onze bewoners.”

Communiceren

Na de lunch ruimen de bewoners samen de tafel af en daarna gaat iedereen zijn eigen gang. Een bewoner loopt naar zijn kamer om muziek te luisteren. Een andere bewoner legt de afstandsbediening van de tv in de handen van Aukjen Thea. “Zo maakt ze duidelijk dat ze televisie wil kijken”, legt Aukjen Thea uit. “De meeste bewoners op deze groep kunnen niet praten. Ze communiceren met geluiden en lichaamstaal, maar ook met hun gedrag. Als begeleider moet je de gedragingen van de cliënten leren ‘lezen’ om ze te begrijpen. Dat betekent dat je cliënten goed moet observeren. Iemand die niet lekker in zijn of haar vel zit, kan bijvoorbeeld gaan schreeuwen. Dat is soms best lastig.”

Hechte band

Een hechte vertrouwensband tussen de bewoners en de begeleiders is een belangrijke factor in het werk. “Het kost tijd om een goede relatie met de cliënten op te bouwen, dat gaat niet vanzelf”, vertelt Aukjen Thea. “Je moet open en betrouwbaar zijn, geduld hebben en duidelijkheid en overzicht bieden. Een goed gevoel voor humor helpt ook mee. Op de groep maken we veel grapjes met de cliënten. Ik weet wat ze leuk vinden en hoe ik ze kan opvrolijken als ze boos of verdrietig zijn.”

Kansen zoeken

Andries, Aukjen Thea en hun collega’s streven naar een fijn en gelukkig leven voor de bewoners. Met alles wat daarbij hoort: een plek waar de bewoners zich veilig en thuis voelen, mensen waarop ze kunnen bouwen en een betekenisvolle invulling van de dag. Aukjen Thea: “Als team vinden we het belangrijk dat onze cliënten kansen krijgen in het leven. Daarbij houden we rekening met iemands wensen en mogelijkheden; we kijken naar wat wél kan, in plaats van wat niet. Dat maakt het werk uitdagend en de moeite waard. Succesmomenten zitten vaak in kleine dingen: samen een fotoboek kijken of een balletje trappen op het voetbalveld. Vorig jaar zijn we met de groep voor het eerst op bewonersvakantie geweest. Het was een groot succes. Dit jaar gaan we weer!”

Lijkt het je leuk om te werken in de verstandelijk gehandicaptenzorg?

Kijk dan eens bij onze vacatures. Maeykehiem is op zoek naar enthousiaste collega’s. Ook biedt Maeykehiem verschillende scholingstrajecten om aan de slag te gaan in de gehandicaptenzorg. Voor meer informatie kun je contact opnemen met het algemene telefoonnummer van Maeykehiem via 0513 433 800. We gaan graag met jou in gesprek.